måndag 25 mars 2013

Saffranssnurror med citron

De här kakorna är ingen klassiker ännu, men de kanske kan bli.
Saffran är ju tradition till jul men vi tycker att den med sin gula färg även passar bra till påsk.
Och men citron blir de härligt friska i smaken.
De är inte svåra att göra men man ska inte ha bråttom.


Till ca 35-40 snurror:
Grunddeg:
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
225 g kallt smör i kuber

Smaksättning 1:
finrivet skal av 1 stor citron
1 msk citronsaft av pressad citron

Smaksättning 2:
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 msk hett vatten

Lägg ingredienserna till grunddegen i matberedaren.
Mixa ihop till fina smulor.
Ta upp hälften och lägg undan.
Lägg i smaksättning 1 och mixa till smulig deg.
Ta upp och knåda ihop.
Lägg i resten av degsmulet i matberedaren. 
Rör ut saffranet i det heta vattnet och häll i det.
Mixa och knåda som ovan.

Kavla ut degbitarna till rektanglar mellan två bakplåtspapper ca 25x30 cm.
Lägg försiktigt ihop dem deg mot deg.
Kavla lite lätt på det övre pappret så de går ihop.
Dra bort det översta pappret och rulla långsamt ihop till en tät rulle, från långsida till långsida.
Lägg kallt i 30 min.

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ut 1 cm breda skivor av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 min tills de börjar få ytterst lite färg.

LYCKA TILL!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar